kerk_millenDe Verborge Uul ligt op de grens van Nederland en Duitsland ter hoogte van Sittard tegen het dorpje Millen (DE) en de Schwienswei (NL) aan.

Millen is een klein, maar historisch niet onbelangrijk kerkdorpje van de gemeente Selfkant. Millen heeft na de Tweede Wereldoorlog nog veertien jaren bij Nederland gehoord (van 1949 tot 1963), net als het grootste deel van de Duitse gemeente Selfkant. Het bezit van dit door Nederland als grenscorrectie geannexeerde gebied rond Tüddern, tezamen met enkele andere gebieden, was een symbolische schadevergoeding voor het enorme leed en de schade, die de oorlog Nederland had toegebracht.

Bezienswaardigheden in Millen zijn o.a. het tien eeuwen oude parochiekerkje, gewijd aan St. Nicolaas. Van buiten tamelijk onoogend, is het interieur zeer waardevol. Naast de kerk bevinden zich de oude proosdij en de tiendschuur!

Schermafbeelding 2014-02-21 om 22.12.56De Verborge Uul grenst zoals gezegd ook aan De Schwienswei, dat zich op Nederlands grondgebied bevindt. Het groengebied is gelegen rond het punt waar de beekdalen van de Geleenbeek en de Roode Beek samenkomen. De Roode Beek vormt in Schinveld en Millen de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland. De Schwienswei bestaat uit een bosgebied, afgewisseld met akkers en weilanden en een visvijver. Het gebied maakt onderdeel uit van Landschapspark De Graven en heeft een oppervlakte van ongeveer 97 hectare, waarvan 4 hectare uit water bestaat.

Landschapspark De Graven werd in 1999 opgericht, een samenwerkingsverband van de gemeenten Sittard-Geleen en Schinnen, dat zorg draagt voor het behoud en versterking van de buitengebieden in deze gemeenten. In het kader van dit project is de Schwienswei in 2001 volledig heringericht. Hierbij zijn wandelpaden en bruggen aangelegd, de grachten van de Hateboer gedeeltelijk hersteld en zijn er weer meanders in de Roode Beek aangelegd.

Tot in de eerste helft van de 20e eeuw was dit gebied nog grotendeels een ongecultiveerd bos- en moerasgebied en graslanden. Een opvallend wallen- en grachtenstelsel aangelegd ter verdediging van het gebied, bekend als de Hateboer, is midden in het gebied te vinden. Hier werden in de middeleeuwen varkens gehoed. De naam Schwienswei betekent dan ook letterlijk varkensweide in het Sittards dialect (“zjwienswei”).